Hoge temperaturen, snelle temperatuurswisselingen en aantasting door zure rookgassen doen een voortdurende aanslag op de constructie van schoorstenen en rookgaskanalen en hun voegwerk. Het resultaat is vaak een lekkende en doorslaande schoorsteen, waardoor gevaarlijke rookgassen in de woningen kunnen binnendringen.

  • Het basismateriaal van Microliner is een Fiberglas geimpegneerd hittebestendig materiaal. Zo sterk als staal, maar het verweerd erosie beter als RVS. Het is hittebestendig tot 1000 °C en nog hogere temperaturen voor korte duur.
  • Het materiaal bestaat uit 3 verschillende lagen.
  • Wanneer het product geleverd wordt is het een platte buis. Gevouwen als een klein pakketje. Deze kan enkele weken opgeslagen worden met een temperatuur onder de 18 °C
  • Wanneer we beginnnen met de installeren, wordt eerst een t-stuk aangebracht in het rookgaskanaal. Deze kan van Roestvrijstaal zijn.

De reparatie van lekkende schoorstenen is echter een ingewikkelde en dure onderneming waar meestal breekwerk bij te pas komt. Dikwijls wordt er een corrosiebestendige binnenbuis aangebracht om de problemen op te lossen maar dat leidt dan weer tot de ongewenste verkleining van het doorstroomoppervlak. Bij schoorstenen met een rechthoekige doorsnede is het gebruik van binnenbuizen zelfs onmogelijk vanwege de onacceptabele verlaging van de doorvoercapaciteit.

Het renovatiesysteem bestaat uit een glasvezelkous, geïmpregneerd met een thermohardende kunsthars, die voor elke schoorsteen exact op maat gemaakt en geleverd wordt. Na inspectie van de schoorsteen wordt de kous in de schoorsteen neergelaten en met behulp van lage druk stoom opgeblazen. Ze neemt daardoor exact de vorm aan van de binnenkant van de schoorsteen en door de warmte van de stoom hardt de kunsthars uit tot een harde, gasdichte en corrosiebestendige binnenbekleding. De bekleding is slechts 2 mm dik waardoor de doorvoercapaciteit gegarandeerd blijft terwijl haar gladde binnenkant zorgt voor een optimale trek in de schoorsteen. Het materiaal is gasdicht, hittebestendig tot een temperatuur van 250 °C en zeer corrosiebestendig. De lengte van de kous is maximaal 60 m waarmee vrijwel altijd een naadloze schoorsteen kan worden gemaakt en is beschikbaar voor diameters van 80 tot 500 mm.